Livestreams zijn een innovatieve oplossing voor diverse communicatie-uitdagingen binnen jouw organisatie. Als je moeite hebt met het combineren van verschillende kanalen en campagnes, bieden livestreams de mogelijkheid om als verbindende schakel te fungeren. Hierdoor komen je doelen binnen handbereik.

Livestreams zijn waardevol voor de strategie van je organisatie. Voor digitale pioniers zijn ze snel een onmisbare tool aan het worden, die verbinding creëert tussen verschillende kanalen. In deze blog geven we aan hoe en wanneer jij livestreams het beste kunt inzetten om de digitale aanwezigheid van je bedrijf te versterken.

Welke soorten livestreams zijn er?

Er zijn grofweg drie soorten livestreams, afhankelijk van het doel dat je nastreeft. Bij Xanadu-Projects onderscheiden we de volgende types livestreams:

Alleen zenden met live video

Bij de eenvoudigste vorm draait de livestream voornamelijk om het zenden van inhoud. Voor verhelderende presentaties of updates kan deze optie vaak voldoende zijn. Er is weinig interactie, maar kijkers kunnen meestal vragen stellen via een chatvenster.

Interactieve webinar

Bij interactieve livestreams, zoals webinars, registreren deelnemers zich vooraf. Dit maakt het eenvoudiger om doelstellingen te stellen en te evalueren. Er zijn veel mogelijkheden voor interactie, zoals polls en vragen via de chat, en een moderator kan vragen doorgeven aan de presentator.

Videoconference

Steeds vaker worden belangrijke overleggen of vergaderingen uitgevoerd via videoconference. Professionele apparatuur wordt tijdens het gesprek ingezet, wat directe interactie mogelijk maakt. Die interactie is waardevol, maar vereist discipline van de deelnemers om chaos te voorkomen.

Online event

Een online event is vergelijkbaar met een webinar, maar biedt vaak meer mogelijkheden voor interactie. Het grote verschil is dat het een aanvulling kan zijn op een fysiek evenement, waarbij netwerken en contact met elkaar essentieel zijn.

Inspelen op je doelgroep

Livestreams zijn alleen waardevol voor je strategie als ze ook waarde bieden voor je doelgroep. Wanneer jouw visie en hun behoeften samenkomen, is een livestream een uitstekende keuze. Laat daarom de invulling van je livestream afhangen van de voorkeuren van je doelgroep voor maximale effectiviteit.

De invulling kan sterk varieren tussen verschillende doelgroepen. Een regelmatig geplande livestream kan perfect zijn voor klantcommunicatie, omdat dit herkenbaarheid en zichtbaarheid creëert. Voor andere doelgroepen werkt dat misschien minder goed. Jongeren hebben de voorkeur voor het kijken naar livestreams op hun smartphone via sociale media, terwijl oudere doelgroepen vaak de laptop verkiezen. Wij stellen daarom altijd de voorkeuren van de doelgroep centraal om de meest geschikte livestream te creëren.

De juiste insteek voor ieder doel

Als je duidelijk hebt wat het doel van de livestream is en welke doelgroep je wilt bereiken, kun je de meest effectieve aanpak bepalen. Speel in op hun behoeften, maar kies daarbij een vorm die aansluit bij je doel. Zo geef je op een innovatieve manier invulling aan je strategie. Hieronder enkele voorbeelden van doelstellingen en bijpassende livestream-variaties voor inspiratie.

Leads genereren

Wil je leads genereren met je livestream? Dan is een webinar of online event vaak een goede keuze. Mensen moeten zich inschrijven, zodat je direct contactgegevens verzamelt. Laat bovendien je expertise zien tijdens de livestream en neem deze op zodat je later je doelgroep ook kunt bereiken!

Je richten op veel bereik

Als bereik cruciaal is, kies dan voor een standaard livestream. Dit is de meest toegankelijke optie, ideaal voor bijvoorbeeld het informeren van omwonenden over een verbouwproject.

Naamsbekendheid vergroten

Wil je de naamsbekendheid van je organisatie vergroten? Dan is bereik belangrijker dan het verzamelen van contactgegevens. Maak het toegankelijk door geen inloggegevens te vereisen en gebruik sociale media om een breed publiek te bereiken.

Band met de doelgroep versterken

De band met jouw doelgroep of imago versterken doe je door te laten zien waar je voor staat en hen actief te betrekken. Een talkshowsetting met specialisten die ingaan op vragen van de doelgroep kan hiervoor een effectieve optie zijn.

Inspiratie voor jouw livestream

We hebben al verschillende voorbeelden van livestreams genoemd, maar er zijn tal van mogelijkheden. Denk aan:

  • Tafelgesprekken, panels of discussies.
  • Seminars.
  • Presentaties.
  • Bootcamp of sportles.
  • Break-out sessies.
  • Workshops.
  • Online trainingen.
  • Plenaire sessies met keynote sprekers.
  • Online rondleidingen of bezichtigingen.
  • Productlanceringen.
  • (Product-)demonstraties.
  • Onthullingen.
  • Storytelling.
  • Entertainment, van muziek tot pubquizzes.
  • Online speeddates en netwerkevenementen.

Al deze varianten en meer kun je gebruiken om jouw communicatiestrategie vorm te geven en tegemoet te komen aan de wensen van je doelgroep.

Deel dit bericht op uw sociale media

Meer berichten

Vlog-video-podcast

Vlog-video-podcast

Herinner je je het corona tijdperk nog? Samenkomen was moeilijk, maar wij hebben de traditionele nieuwjaarsreceptie van een vzw omgetoverd tot een unieke vlog podcast! Met een professioneel decor en geavanceerde apparatuur hebben we een boeiende nieuwjaarsboodschap gecreëerd die via een nieuwsbrief en de website werd verspreid. Wil jij ook een vlog of podcast opnemen? Xanadu-Projects biedt niet alleen de benodigde apparatuur te huur aan, maar ook inhoudelijke en technische ondersteuning. Ontdek hoe wij jouw ideeën tot leven kunnen brengen en neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Lees meer >

Witboek Podcasts

Het Witboek is een uitgave van de VVB. Xanadu-Projects bouwde voor de VVB een opnamestudio zodat de podcasts daar konden opgenomen worden.

Lees meer >